Gazdaság
Akár egy sci-fi film vívmányai: ezek a smart farming legújabb technológiái
2020.05.01. I 18:21
Műhold méri fel a földek tápanyag-ellátottságát, okos nyakörv adatai jelzik a gazdának, hogy vemhesek-e az anyatehenek, a baromfitelepeken pedig automatizált rendszerek szabályozzák a hőmérsékletet és adagolják a gyógyszereket. A smart farming már nem a jövő, hanem a jelen technológiai forradalma. Az Egyenlítő - Home Office adásában Lukács László, a Juravet Kft. vezérigazgatója mesélt a mezőgazdaság digitalizációjáról. 
Ma a csúcstechnikájú mezőgazdaság, az agrártermelés már olyan technikai eszközöket használ, amik digitális szoftveralapú IoT-megoldásokat (interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök hálózata) működtetnek. „Ámulatba ejtő, hogy milyen technikai és technológiai újdonságok jelennek meg” – jelentette ki László, majd példákat is felsorakoztatott.

Forradalmian új technológia segíti a műtrágyázást

Régebben a gazdák a traktoron ülve műtrágyaszóró puttonyból szórták a műtrágyát, viszonylag egyenletesen. Ma viszont már műhold méri fel négyzetméter pontossággal a földek tápanyag-ellátottságát, majd a traktor műholdról irányítva méter pontossággal végigvezeti magát a szántóföldön, és a műtrágyaszóróval kommunikálva a korábban lekérdezett adatok alapján trágyáz.
Környezetkímélő és gazdaságos

A smart farming a fenntarthatóság és a gazdaságosság jegyében magába foglalja az input optimalizációt, ami azt jelenti, hogy kevesebb víz, traktorüzemanyag, műtrágya és takarmány fogy. „Az alapelv, hogy mindenből annyit használjunk föl, annyi erőforrást, annyi input anyagot, amennyi szükséges, és ne többet, mert azzal lényegében indokolatlanul terheljük a környezetet” – mondta László, aki úgy látja, hogy a precíziós gazdálkodási technológiák ebbe az irányba mutatnak.

Mindenhol felüti a fejét

Az USA élen jár a smart farmingban, de Nyugat-Európa, sőt maga Magyarország sem panaszkodhat. Minden ágazatban megjelenik valamilyen formában, valamilyen technológiai megoldással. Legnagyobb térnyerése a növénytermesztésben, azon belül is a szántóföldi növénytermesztésben van, de a kertészeti, zöldség-gyümölcs ágazatban és az állattenyésztésben is használják. Például vannak olyan baromfi- és sertéstelepek, amelyek teljesen zárt rendszerben működnek, lényegében minden automatizált, a fény, a takarmány, a gyógyszeradagolás, a hőmérséklet szabályozása, és még sorolhatnánk.

Mekkora a nyitottság a magyar gazdák részéről?

A gazdák nehezen mondanak le a jól bevált, működő megoldásokról egy kevésbé biztos, modern technológia javára, de alapvetően nyitottak az újdonságokra. László szerint a szolgáltatók feladata, hogy érhetően felfessék számukra az új lehetőségeket.

Okos nyakörv bikáknak

László cége is kiveszi a részét az innovációfejlesztésből, jelenleg egy bikanyakörvön dolgoznak, amiből tavaly tesztelték az első prototípust, idén pedig jön a második. A nyakörv az anyatehéntartó gazdák egyik legfontosabb kérdésére ad valós időben jól megbízható választ: vemhes-e a nőstény állat, rendben folynak-e a termékenyítési folyamatok.