Gazdaság
Megváltozott munkarend a koronavírus miatt - milyen jogai vannak a munkavállalónak?
2020.04.30. I 18:00
Bizonyos területeken súlyosabb válság várható, mint amilyen 2008-ban volt - jelentette ki az Egyenlítő - Home Office adásában Honyek Péter. Magyarországon -3,1%-os GDP csökkenést jósolnak, ugyanakkor várhatóan ez a válság csupán néhány hónapig tart majd. A PwC Magyarország igazgatója ismertette azt is, milyen jogaik vannak a munkavállalóknak a megváltozott helyzetben.
Magyarországon -3,1%-os GDP csökkenést jósolnak a koronavírus miatt. Bizonyos területeken súlyosabb válság várható, mint amilyen 2008-ban volt, hatása akár kétszer akkora is lehet. Abban reménykednek, hogy a jelenlegi válság maximum 3-4 hónapig fog tartani, ezt követően pedig helyére ugrik majd a világgazdaság. A helyzet viszont semmiképp sem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt.

Mi a helyzet a szabadságokkal?

Fontos tudni, hogy a szabadságok nagy részével a munkáltató gazdálkodik, a munkavállaló hét napról döntheti el, hogy mikor szeretné kivenni azokat. 

Ha a munkáltató azt látja, nem tudja ellátni a munkavállalót munkával, de nem szeretné kirúgni, akkor kiadhatja a 2019-ben bent ragadt szabadságokat, illetve arányosan kiadhatja az idei évit is

- magyarázta Honyek Péter.

A munkáltató nem küldheti el a munkavállalót fizetés nélküli szabadságra, ez csak a munkavállaló kérésére történhet meg. Ebben az esetben nem jár munkabér, sőt az egészségügyi szolgáltatási járulékot is a dolgozó fizeti saját maga után.

Elbocsátás helyett részmunkaidő

A munkáltatóknak változhat a gazdasági helyzete a karantén alatt, ez pedig szerződés felmondásokra adhat okot. A végkielégítések viszont nehéz anyagi helyzetbe hoznák őket, ezért inkább igyekszenek megállapodást kötni a munkavállalókkal, esetlegesen például a részmunkaidőről. 

A veszélyhelyzet nem fog örökké tartani! - tette hozzá a PwC Magyarország igazgatója. 

Honyek Péter részletesen kifejtette, milyen jogaik vannak a munkavállalóknak, és kitért arra is, milyen helyzetbe sodorja a világ gazdaságait a koronavírus-járvány: