Ismeretterjesztő
„Láthatatlan ellenséggel, problémával nehéz hadakozni, de mi most pont egy ilyen helyzetbe szorultunk bele”
2020.04.30. I 18:00
Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta az Egyenlítő - Home Office adásában arról beszélt, hogyan küzdjük le szorongásunkat. A klinikai szakpszichológus szerint nem mindegy, hogy kikkel vagyunk összezárva a karantén alatt, de feszültségeinket lehetőleg öleléssel próbáljuk feloldani. Továbbá a nevetés, az öröm és a mozgás is jótékonyan hat ránk a nehéz időkben.
A szabadságában való korlátozás, a gyermeki énjét megszólítva, ellenállást vált ki egy felnőttből. Az, hogy nem lehet valamit megtenni, feszültséggerjesztő és nehezen belátható, de elfogadható - magyarázta a pszichoterapeuta.

Más a helyzet, ha fiatal pár él együtt, vagy egy évek óta összeszokott kapcsolatról van szó, és megint más a helyzet, ha gyerekek is vannak. A szituációnktól függetlenül törekedjünk arra, hogy a bennünk lévő feszültséget öleléssel oldjuk fel! Az életkonfliktusok tisztázására nem ez a megfelelő helyzet - figyelmeztetett Bagdy Emőke.

Kiemelte: fontos az időbeosztás, hogy mindenki el tudja végezni a munkáját, tudjon foglalkozni a gyerekkel, továbbá az is elengedhetetlen, hogy a szülőknek egymásra is jusson idejük.

Bizonytalan a helyzet vége 

„Láthatatlan ellenséggel, problémával nehéz hadakozni, de mi most pont egy ilyen helyzetbe szorultunk bele.”

Hozzátette: a járvány végét még nem látjuk, mégis tudjuk, hogy egyszer lecseng. Próbáljunk derűsek maradni! 

Amikor mosolygunk, nevetünk, egy kicsit kiszabadítjuk magunkból az indulatot. Az örömközpont jelzést kap, és beindul egy automatizmus, melynek hatására az immunrendszer jobban kezd működni, hormonok szabadulnak fel, amik javítják a kedélyállapotot és csillapítják a fájdalmat.

Hogy milyen jó hatással van ránk a boldogság és a mozgás, arról Bagdy Emőke hosszabban is beszámolt: