Életmód
Hogyan kezdjünk neki a digitális diétának?
2020.04.29. I 20:19
„Maradjunk tudatosak” - javasolta Bernschütz Mária, a BME generációkutatója az Egyenlítő – Home Office nézőinek, nemcsak a karantén idejére vonatkozóan, hanem általánosságban is. Rideg Richárd virtuális vendége a digitális önszabályozás fontosságáról és módszereiről mesélt.
Egy 2018-as központi NMHH kutatás szerint a magyar lakosság 83 százaléka rendelkezik okostelefonnal, 77 százalék internetezik, és átlagosan 3,8 órát tölt internetezéssel naponta. Bernschütz Mária szerint az internetpenetrációhoz képest az utóbbi adat megfelelő, a karanténban töltött időszak alatt viszont ez a szám akár 6 órára is megnőhet.

Érdemes tudatosan átgondolni a fogyasztásunkat

A mobilfüggőség is viselkedést befolyásoló függőség, vagyis rítusokat változtathat meg. A függőség jele többek között a pihentető alvás hiánya, a szorongás, és a mobilfüggő környezetében lévők tiltakozása az állandó internetezés ellen. A probléma megfékezése, azaz az önszabályozás első lépése, hogy felismerjük, megálljt kell parancsolnunk a digitális túlfogyasztásunknak. Az internet kétélű fegyver, tudatást és ismeretet nyújt, de mindemellett leépítő tartalmakkal is ellát minket. A karantén ideje alatt annyira megnövekedett az efféle tartalmak iránti kereslet, hogy a streaming oldalakon fullHD-ban már nem is lehet filmet, sorozatot nézni, mert nem bírja a rendszer.

Hol kezdjük a digitális diétát?

Bernschütz Mária azt javasolja, ellenőrizzük mobilunkon a képernyőidőt, illetve azt, hogy melyik alkalmazással hány percet, órát töltünk el. A generációkutató elárulta, ő maga 2 órával többet mobilozik, mióta otthonról dolgozik. A Chrome bővítményét is ajánlja, ami azzal segíti a fókuszálást, hogy amíg elfoglaljuk magunkat valamivel, más oldalakat kikapcsol, és értesítéseket sem kapunk.

A Bernschütz Máriával készült teljes beszélgetés itt nézhető vissza: