Ismeretterjesztő
HandInScan: magyar találmány, ami megmutatja, helyesen mosunk-e kezet
2020.04.29. I 18:13
A helyes kézfertőtlenítéssel meggátolhatjuk a koronavírus terjedését, és szerencsére létezik is olyan gépezet, ami megállapítja, elég alapos-e a kézmosásunk. Hatalmas büszkeség, hogy ez a találmány egy magyar csapat nevéhez fűződik. Dr. Haidegger Tamás a HandInScan társalapítója mesélt a világhírű gépről az Egyenlítő – Home Office adásában.
Pár éve az akkori műegyetemi hallgatói csapat fejlesztette ki a Hand-In-Scan kézhigiéné kontroll megoldást, ami azóta világhírnévre tett szert. Egy kereskedelmi forgalomban kapható eszközről van szó, ami alkalmas arra, hogy megmutassa, ki milyen alaposan mosta meg vagy fertőtlenítette a kezét.

Így működik a találmány

„Odaállok a készülék elé, behelyezem a kezeimet, és néhány másodperc múlva pontosan egy térképként rajzolja ki elém, hogy igen, ott az a picike terület kimaradt” – magyarázta az egyetemi oktató a gép működését. A problémás részek piros színnel rajzolódnak ki a szerkezet képernyőjén. Nemcsak az egyszeri kézmosási alkalmat tudják ellenőrizni, hanem a folyamatos viselkedési mintázatokat is, magyarul egy intézményen belül fel tudják vázolni, hogy ki mennyire hajlandó követni az előírásokat.

A szappan is elegendő!

Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy nincs szükség féltétlenül alkoholos fertőtlenítésre ahhoz, hogy eltávolítsuk a kórokozókat. Az is elég, ha legalább langyos vízzel és szappannal, minimum 20 másodpercig alaposan mossuk a kezünket.

A HandInScan társalapítójával készült beszélgetés itt nézhető vissza: