Ismeretterjesztő
Hongkongban már a koronavírus-járvány harmadik hullámára készülnek
2020.04.28. I 18:00
Hongkongban nem volt kijárási korlátozás, ahogy karantén sem. Ennek ellenére a fertőzöttek száma nem sokkal ezer felett van, és a betegségben január óta összesen négy ember vesztette életét. Hogy ez az állami rendeleteknek vagy az emberek viselkedésének köszönhető, arról az ott élő Nagy Gabriella Zsuzsa számolt be az Egyenlítő - Home Office adásában.  
Hongkongban január 22-én regisztrálták az első fertőzöttet, azóta pedig összesen 1030 beteget számlálnak. Eddig mindössze négyen haltak meg a koronavírus-járványban. Ahogy kiszűrték az első beteget, azonnal bezárták az iskolákat, tanulva a SARS-járványból. A gyerekek ugyan nem betegednek meg látványosan, de hordozói a betegségnek, ezért volt erre az intézkedésre. Aki elkapja a vírust, annak felkutatják az összes kontaktját. Őket kéthetes karanténra kötelezik, és elszállítják egy erre kijelölt területre.

Korlátozás nélkül is otthon maradtak

Kijárási korlátozás nem volt, az emberek önként döntöttek úgy, hogy, aki tud, otthon marad és home office-ból folytatja a munkáját. Az állami intézkedések mellett a helyiek elkezdtek tudatosan viselkedni és tanítani egymást, például a helyes maszkviselésre. Sokan hordanak szájmaszkot, de ez Hongkongban egyébként sem meglepő.

A legtöbb megbetegedés a 19-25 évesek között volt, közülük többen még mindig kórházban vannak.

A 35-50 év közöttiek között volt a második legnagyobb arány a megbetegedéseket illetően, az 50 év felettiek közül kevesebben fertőződtek meg.

Jön a harmadik hullám?

Hongkongban már túl vannak a második hullámon is, ezért sokan bátorkodtak elhagyni az otthonaikat, az éttermek, bárok ismét megteltek. Az előrejelzések szerint ez az oka annak, hogy hamarosan megérkezhet hozzájuk a harmadik hullám.