Környezet
Magyarország vízgazdálkodási problémáin dolgozik a WWF
2020.04.24. I 01:41
A klímaváltozás okozta problémák orvoslására a WWF Magyarország újszerű, elsősorban vízgazdálkodási megoldásokat talált, és ezeket meg is valósítja. Kerpely Klára, a nemzetközi alapítvány hazai szervezetének éghajlatvédelmi szakértője az Egyenlítő - Home Office adásában ismertette a LIFE MICACC projektet. 
Lehetnénk gazdagok, ha jobban gazdálkodnánk a vízzel

„Gazdagok lehetnénk vizek tekintetében, de a hagyományosan kialakult vízgazdálkodási rendszer Magyarországon a vizek gyors elvezetésére épül, tehát az a célja, hogy ahol megjelenik a víz, attól minél előbb szabaduljunk meg” 

– kezdte monológját Klára, majd azt is elárulta, a gyors vízelvezetés fő oka, hogy ne sérüljön az infrastruktúra. Sok területet beépítettünk, amit nem szabadott volna, így azt tapasztalhatjuk, hogy hazánkban rengeteg térségben nincsen helye a víznek, illetve sajnos a dombvidékeken és a síkságokon is megjelent a vízhiány problémája.

A cél a vizek megtartása

A WWF mintaprojektje, amit az Európai Unió LIFE környezetvédelmi alapja, a Belügyminisztérium, valamint az Információs és Technológiai Minisztérium támogat, a megvalósítás szakaszába lépett. Öt kis település vízgazdálkodási problémáit szeretnék megoldani, céljuk többek között a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése. 

Ruzsán kevés a felszíni vízkészlet, Rákócziújfalun belvízproblémákkal küzdenek, Püspökszilágyon a villámárvíz okoz gondot, Bátyán a települési csapadékvíz-gazdálkodást kell átgondolni, Tiszatarjánban pedig a hullámtéren akadnak munkálatok. 

Klára részletesen mesélt arról, melyik településen pontosan milyen megoldásokat valósítanak meg: