Ismeretterjesztő
A zene enyhíthet a szorongásainkon a karantén idején is
2020.04.24. I 18:00
A zene pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen. Sokan a karanténhelyzetben is ösztönösen a zenéhez nyúlnak, hogy egy kicsit eltereljék a gondolataikat. Dr. Bolczár Szabolcs pszichológus az Egyenlítő – Home Office adásában elmondta, a zenének számos pozitív hatása mutatható ki, az, hogy jókedvre derít, csak egy sok a közül. Pál Dénes pedig beszámolt arról a kezdeményezésről, amelyben zenészek üzentek a nap mint nap értünk dolgozókért. 
A zene jótékony hatásai:

-        javítja a hangulatot
-        képes megnyugtatni, ellazítani
-        műtétet követő lábadozás során is számos jótékony hatása figyelhető meg
-        képes mérsékelni a fájdalmat 
-        enyhíti a gyulladásos folyamatokat 
-        javíthat az immunrendszer működésén

A karanténnak számos lélektani hatása van, de szinte mindegyik esetben képes segíteni a zene. Dr. Bolczár Szabolcs elmondta, az sem mindegy, milyen zenét hallgatunk és beszélt arról is, mikor érdemes szakemberhez fordulni a szorongás miatt.
Alvászavar

A megváltozott életkörülmények miatt sokan küzdenek alvásproblémákkal, ha több, mint egy hete tart az állapot, érdemes szakemberhez fordulni. 

Feszültség, szorongás

Valamennyire tudjuk szabályozni, de abban az esetben, amikor már képtelenek vagyunk uralni a szorongásunk, célszerű szakember segítségét kérni.

Később Pál Dénest kérdezte Bárány Robi arról, hogyan viseli a karanténhelyzetet. Mint minden más énekesnek, Dénesnek is nehéz volt elfogadnia, hogy ha csak átmeneti időre is, de munkanélkülivé vált. Elmondta, hogy számára egyelőre kevésbé inspiráló a helyzet, de azért dolgozik új dalokon is.

Pár héttel ezelőtt pedig egy nagyszerű kezdeményezést indított útjára, amelyhez végül 43 énekes csatlakozott. A magyar zenészek elénekelték a Neked írom a dalt, azoknak címezve, akik nap mint nap értünk dolgoznak.

A videó, melyet már több mint kétmillióan láttak, IDE KATTINTVA megtekinthető. 

Pál Dénes megjegyezte, az üzenet célba ért, hiszen többen is megköszönték a produkciót, amely erőt adott nekik a folytatáshoz.