Utazás
A koronavírus-járvány egyik nagy vesztese a turizmus
2020.04.22. I 18:23
Nem túlzás azt állítani, hogy a turizmus az egyik legnagyobb vesztese a koronavírus-járványnak. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró elmondta, a modern kori turizmus idején még nem volt ekkora visszaesés, mint most. Az Egyenlítő - Home Office adásában beszélt továbbá arról is, hogy először a belföldi piac fog helyrerázódni. 
A helyzet tragikus, vendégek nincsenek, a turizmusban dolgozók közül sokaknak segélyért kellett fordulnia, néhányan pedig fizetés nélküli szabadságon vannak. Nemcsak a szállásadókat érinti a válságos helyzet, hanem a beszállítókat, az idegenvezetőket, a programszervezőket, egyszóval mindenkit, aki a turizmusban valamilyen szinten érintett.

Természetesen jelenleg senki sem utazhat, de a szállodák már most próbálják akciókkal reklámozni magukat egy később időpontra. 

Néhány országban akadnak turisták, akik ott ragadtak az utazásuk helyszínén, ezekben a térségekben is csupán néhány fő jelenti a turizmust. De van olyan is, aki szabad akaratából döntött úgy, hogy Balin marad a járvány idejére, hiszen nem volt olyan korlátozás, miszerint a külföldieknek el kellett volna hagyniuk a szigetet. 

Komoly átrendeződés lesz a vírus után, és elsőként a belföldi piac jön majd rendbe - vélekedett Kiss Róbert Richárd.
Nem lehet megjósolni a vírus terjedését, és azt sem, milyen következményei lesznek még, így nem lehet megsaccolni, mikor utazhatunk újra. A légitársaságoknál már május végétől lehet foglalni, ők bizakodnak abban, hogy tavasz végére, nyár elejére már visszaáll valamelyest a rend. 

Minden kormánynak maga kell eldöntenie, hogy a gazdasági és egészségügyi helyzet függvényében mikor enyhít a korlátozásain - emelte ki a szakértő.