Ismeretterjesztő
A kiberbűnözők többet támadjak az otthonlévő embereket
2020.04.22. I 18:35
Az emberek jó része otthonról dolgozik, ott, ahol a lehető legnagyobb biztonságban érzi magát. A kiberbűnözők épp ezért egyre többet támadják az otthon maradókat, sőt az egészségügyi intézményeket is. Keleti Arthur kibertitok jövőkutató az Egyenlítő-Home Office adásában beszélt arról, hogyan alakíthatjuk ki a biztonságos otthon munkavégzés körülményeit.
Az elmúlt hetekben különböző megoldások születtek a home office megvalósítására. Az informatikával és távközléssel foglalkozó cégeknél már meg volt oldva az otthoni munkavégzés, sok területen viszont ez eddig nem volt opció. A kialakult helyzetre való tekintettel gyorsan kellett reagálniuk a lemaradásban lévő vállalatoknak.

Hogyan lehet biztonságos a home office?
A kiberbűnözők jelenleg többet támadják az otthonlévő embereket. A hackerek általában olyan emaileket küldenek, amik bizalmat gerjesztenek az olvasóban. Például, ha azt látja, hogy a levél egy egészségügyi szervezettől jött, vagy a karanténnal kapcsolatos, akkor valószínűbb, hogy rákattint. Nőtt a leterheléses támadások száma is, és elsősorban azokat az oldalakat támadják, amik szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Azokat a rendszereket is ostromolják, amiken keresztül konferencia beszélgetéseket lehet tartani - magyarázta a szakértő. 

Majdnem minden országban támadtak már egészségügyi intézményeket, vagy olyan szervezeteket, amik a járvánnyal foglalkoznak. Különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak: ha kapnak egy zsarolóvírust, egyből fizetni fognak, hiszen nincs más választásuk a rendszerük visszaállítására. A másik támadható terület az oktatásé, külföldön számos esetben előfordult már, hogy kéretlen tartalmakat küldtek.