Ismeretterjesztő
Ezért változnak lassan az ingatlanárak Magyarországon
2020.04.21. I 19:46
A 2008-as ingatlanpiaci válság vége, azaz 2013 óta hozzászoktunk a látványos lakásár-dráguláshoz, így nem csoda, hogy sokakban felmerül a kérdés, vajon mekkora változást hozhat a koronavírus-járvány az ingatlanárak terén. Az Egyenlítő - Home Office keddi adásában Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője beszélt arról, milyen átalakulásokra számíthatunk. 
„Valóban teljesen átrajzolta a lakáspiacot a koronavírus megjelenése” – ismerte el a szakértő, de hozzátette, hogy az elmúlt években tapasztalható áremelkedés és az adás-vételek száma már a járvány előtt is csökkenni látszott. Februártól pedig végképp másodlagossá váltak a lakhatással kapcsolatos kérdések, mindenki a saját és családja biztonságát helyezi előtérbe.

Durván csökkent a kereslet

„Azt látjuk, hogy a márciusi hónapban az eladó lakások iránti kereslet körülbelül 30-40 százalékkal csökkent a koronavírus megjelenését megelőző időszakhoz képest, és éves szinten is 50-60 százalékos a visszaesés a tavaly márciusi időszakhoz képest” 

– magyarázta László.

„Az eladó lakáspiac egy tetszhalott állapotba került, de azért alacsony fordulatszámon még mindig pörgött egy kicsit.” Ennek oka, hogy voltak, akik nem tudták elhalasztani az adás-vételeket, például azok, akik február környékén foglalóztak le egy lakást.

Megugrott a kínálat az albérletpiacon, csökkennek a bérleti díjak

„Az albérletpiacon olyan élénkülést látunk a kínálatban, amit a felvételi ponthatár-hirdetések időszakában szoktunk tapasztalni, irtózatos mértékben nőtt a kínálat, elsősorban a fővárosban és a turisztikailag kiemelt régiókban."

A nemzetközi turizmus egyik hétről a másikra teljesen leállt, így sok, turistáknak fenntartott lakás szabadult fel, ami pénzügyi veszteséget okoz a tulajdonosoknak. Hogy ezt elkerüljék, akár áron alul is kiadják az ingatlanokat. Ez az egyik fő oka annak, hogy csökkennek az albérletárak. Másrészt bizonyos iparágakban (turizmus és vendéglátás) nagyon sokan veszítették el a munkájukat, ezért a bérbeadóknak csökkenteniük kell a bérleti díjat, máskülönben üresen állna az ingatlanjuk, a korábbi bérlők pedig nem tudnák megoldani a lakhatásukat. 

„Budapesten néhány hét alatt 10 százalékkal csökkentek a bérleti díjak” 

– mondta az ingatlan.com szakértője, és hozzátette, hogy ez a 2018-as bérleti díjszintnek felel meg.

Airbnb lakások és hotel szobák kiadók hosszú távra

Airbnb-re több mint 11 ezer lakás van fenntartva hazánkban, ezek most a hosszú távú bérleti piacon keresik a gazdájukat. A hotelek is elkezdtek betörni a lakáspiacra: egy 3-4 csillagos szállodai szobát, akár havi 70-80-100 ezer forintért is ki lehet venni jelenleg.

Az eladó lakások ára nem mutat nagy változást

Az eladó lakások ára lassan csökken, ugyanis a magyar lakosság 85 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él (Budapestre vonatkozóan ez a szám 80 százalék). Ez azt jelenti, hogy az ingatlanvásárlás és -eladás halasztása a többség számára nem jelent komolyabb problémát. Akik viszont már megindítottak egy költözési folyamatot, és jelenleg értékesítik az ingatlanjukat, számolhatnak azzal, hogy jelentős engedményeket kell tenniük ahhoz, hogy végbemenjen az eladás.