Környezet
COVID-19: „Globális fellépésre van szükség, de ebben vagyunk a leggyengébbek”
2020.04.21. I 22:37
A koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az életünket, és mondani sem kell, mindannyian a végét várjuk. A szakértők szerint viszont résen kell lennünk, ugyanis bármikor útjára szabadulhat egy újabb kórokozó. Jordán Ferenc hálózatkutató biológus, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója úgy látja, tartósan vissza kell fognunk magunkat, ha kordában akarjuk tartani a helyzetünket. 
„Elképzelhető, hogy ebből a járványból nem tudunk igazán kijönni, elképzelhető, hogy olyan világ következik be, amikor folyamatosan, tudatosan oda kell arra figyelni, hogy kicsit kevesebbet találkozzunk egymással, kicsit kevesebbet érintkezzünk, kevesebbet utazzunk, tudatosan oda kell arra figyelni, hogy az emberek és vadak közötti kapcsolatokat csökkentsük”

 – kezdte monológját Ferenc, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző vírusok főleg állatoktól, különösképp denevérektől származnak. „Több száz olyan vírus van, amely potenciálisan átjöhet állatról emberre” – magyarázta.

Provokáljuk a vírusokat és a hordozó állatokat 

A fertőzések terjedéshez hozzájárul, hogy fokozatosan csökkentjük a természetes élőhelyeket, és ezáltal egyre közelebb kerülünk a vadállatokhoz. Kisebb járványok korábban is voltak, nem az új koronavírus-járvány terjedése meglepő, hanem az, hogy csak most következett be. 

„A jövőben ezek teljesen elkerülhetetlenek lesznek, a vírusok ott vannak, mi provokáljuk a vírusokat meg a hordozó állatokat, egyre többen vagyunk, belenyomulunk a természetbe, sokan vagyunk, nyüzsgünk, nincs semmi, ami különösebb bizakodásra adhatna okot”

 – mondta a szakértő. 
A lehetséges megoldások ezernyi érdeket sértenek

Sok javaslat van arra, hogy mit tehetünk a járványok terjedése ellen, de ezek mind érdekeket sértenek, így a kivitelezés problémás. Ilyen például a polgári repülés drámai módon való csökkentése, vagy a globális kereskedelem regionalizálása. 

„Globális fellépésre van szükség, de ebben vagyunk a leggyengébbek”

 – magyarázta a biológus, majd hozzátette, hogy ha csak egy ország, vagy egy társaságon belül csak egy ember nem tartja be az utasításokat, azzal hatalmas veszélybe sodor mindenki mást. „Talán a koronavírus megtanít minket egy kicsit együtt gondolkodni” – reméli a szakértő. Ferenc elképzelhetőnek tartja, hogy hosszú távon korlátozni kell majd a globális kereskedelmet és a turizmust is, de egy biztos: bölcs központi döntésekre van szükség, és bölcs emberekre, akik betartják a szabályokat.

Hogy jutottunk idáig?

Összességében nem tudunk elég gyorsan reagálni logisztikai szempontból, a világ legfejlettebb országaiban sem elég felkészült az egészségügyi ellátó rendszer, kevés az aktív kórházi ágy, nehéz a gazdasági és kereskedelmi folyamatok leállítása. Afrikában és Ázsiában gyakoribbak a járványok, így ezeken a kontinenseken ügyesebben reagálnak hasonló helyzetben, de hozzá kell tenni, hogy az ilyen kiterjedésű járványok ott sem megszokottak.