Életmód
Mi az a rectus diastasis, és hogyan szüntethető meg?
2020.04.18. I 00:10
A rectus diastasis az egyenes hasizmok eltávolodása, ahol az eltávolodás mértéke nagyobb, mint két centiméter - ismertette a fogalmat Tőkés Renáta pre- és posztnatális fitness specialista, a pénteki Egyenlítő - Home Office egyik vendége. A jelenség kialakulásában a genetikai tényezők sokat számítanak, de a leggyakoribb kiváltó ok a hölgyeknél a szülés. A szakértő az adásban arról is beszélt, milyen tornagyakorlatokkal enyhíthető a probléma.
A fitness specialista szerint 10 szülésen átesett nőből 9-et érint valamilyen szinten a probléma. Férfiaknál, gyerekeknél is előfordul a hasizom szétválás, ugyanis van veleszületett verziója is, illetve hasi műtétek után is visszamaradhat az állapot. A férfiaknál a sörhas és a helytelen testedzés kombinációja könnyen előidézheti a rectus diastasist, aminek következményeképp kialakulhat köldöksérv és hasi sérv is.

A nőknél sem csak esztétikai problémát okoz: az izmok nem tudják ellátni a funkcióikat, átterhelnek a gerincre és a gátizomra, előbbi gerincsérvhez, utóbbi méhsüllyedéshez is vezethet. Nem ritka, hogy a rectus diastasis-szal emésztési problémák (például reflux) is jelentkeznek. Extrémebb esetekben ökölnyi sérv is kidudorodhat, mely bármelyik mozdulatra elzáródást okozhat.

Észre sem vesszük, hogy kialakul

A legtöbb embernél nem jelentkezik fájdalom a kialakulás során, ugyanis általában nem egy hirtelen szakadás okozza ezt az állapotot. Ha van egy kis hasi zsír, akkor nem feltétlen vesszük észre a hasizmok folyamatos távolodását.

Civilizációs betegség

Az őseinknek nem volt ilyen problémája, ugyanis a nők korábban, huszonéves korukban szültek, ekkor még rugalmasabbak a kötőszövetek. Ha elő is fordult a rectus diastasis, akkoriban még nem vizsgálták. Később az esztétikai problémák miatt kezdték el kutatni a jelenséget.

Nem az erősítéstől fogyunk le!

Gyakran a megerőltető hasizom-gyakorlatok vezetnek a rectus diastasis kialakulásához. Még manapság is sokan hiszik azt, hogy az erősítő gyakorlatoktól tűnik el a hasi zsír. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a megfelelő diéta és a kardio edzés a kulcsa annak, hogy megszabaduljunk a zsírpárnáktól.

Tőkés Renáta a beszélgetés során arra is kitért, milyen mozdulatokkal lehet enyhíteni a rectus diastasison. Ha pedig nem segít a torna, végső esetben plasztikai sebészeti eljárás is megoldást jelenthet: