Életmód
Melyik vitamin segíthet? Immunerősítés a koronavírus-járvány idején
2020.04.17. I 18:00
Tudjuk-e befolyásolni szintetikus vitaminokkal a saját immunrendszerünket? Dr. Ketskés Norbert orvos, természetgyógyász szerint a válasz, igen, de azokkal a hatóanyagokkal sokkal jobban járunk, amik természetes formában kerülnek be a szervezetünkbe.
Minél inkább szintetikus, tartósítószeres és vivőanyagos egy készítmény, annál jobban megterheli a máj működését. A természetes vitaminok esetében ilyen nincs, ráadásul ezek jobb felszívódásúak - magyarázta Dr. Ketskés Norbert az Egyenlítő - Home Office legújabb adásában.

Az orvos szerint vitaminokat muszáj bevinnünk a szervezetünkbe akkor is, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és épp nem vagyunk betegek, mert manapság a nyers zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma csak töredéke annak, amire szükségünk van. A C-vitaminnak huszad, harmincad része van most a jelenlegi gyümölcsökben, zöldségekben a több tíz évvel korábbi értékekhez képest. Ennek ellenére törekedni kell arra, hogy természetes formában fogyasszuk ezeket a szerves vegyületeket. 

Mit érdemes pótolnunk?

A mostani időszakban a C-vitaminnal és D3-vitaminnal tudjuk leginkább megtámogatni az immunrendszerünket, utóbbit csipkebogyó- vagy áfonyakivonatos készítmények formájában érdemes beszerezni. 
A magas hőfok nem barátja a vitaminoknak

A magas hő a legtöbb esetben csökkenti a vitaminok hatékonyságát, így van ez a C-vitamin esetében is. A szakértő azt tanácsolja, ha teát főzünk, ne a forró italba csavarjuk a citromot, mert 40 Celsius-fok felett nagy mértékben csökken a C-vitamin jótékony hatása.

Víz, víz, víz - a járvány ideje alatt IS!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel alapjáraton is fontos, hiszen az immunrendszer normál működésének ez az egyik előfeltétele. Ebben az időszakban viszont még égetőbb, hogy odafigyeljünk erre. Többször kevesebb folyadékot fogyasszunk, így gondoskodhatunk a sejtek megfelelő működéséről. Óránként egy pohár víz megfelelő mennyiség a természetgyógyász elmondása alapján.

Mi utalhat arra, hogy gyengült az immunrendszerünk?

-        fáradékonyabbak vagyunk magunkhoz képest a megszokott tevékenységek során
-        nem kipihenten ébredünk reggel
-        megváltozott a közérzetünk 
-        hajhullással küzdünk
-        krónikus fejfájás nehezíti mindennapjainkat
-        emésztőrendszeri tüneteket produkálunk