Életmód
„A kikapcsolódás, ha lehet, ne egy számítógép legyen”
2020.04.15. I 12:22
Új kihívások, feje tetejére állt napirend és összezárt családtagok. Rideg Richárd Dr. Aczél Petra kommunikációkutató, nyelvész, a Budapesti Corvinus Egyetem TNKK intézetigazgatójával beszélgetett arról, hogyan változtatta meg az életünket a járvány, mit tanulhatunk belőle, és hogyan érdemes kommunikálnunk a karantén alatt.
A kutató szerint a home office és az otthon tanulás legnagyobb kihívása, hogy önállóan, a magunk uraként lássuk el a feladatainkat. Minden reakciónkban, minden bizonytalanságunkban látszik, hogy alapjaiban változott meg a világ. A családoknak különböző funkciókat ugyanazon munkaidőben kell ellátniuk, az otthoni tanárság pedig különösen nagy kihívást jelent a szülők számára. 

„Szerintem meg fogjuk tanulni újra becsülni az iskolákat, amiket sokszor, sokat kritizálunk”

 – vélekedik Dr. Aczél Petra. De nem csak a családosokról fontos beszélnünk, a magányos emberek is nehezen élhetik meg ezt az időszakot – a szakember felhívja a figyelmünket arra, hogy nem kizárólag az időseket értjük ezalatt. A kisbabát várók, a különböző betegségekkel küzdők, a szorongásra hajlamosak is nehéz napokat élnek meg, nem is beszélve azokról, akiknek megélhetési problémákat okoz a kialakult helyzet.

Nem múlik el nyomtalanul a járvány

Dr. Aczél Petra úgy gondolja, a COVID-19 járvány fontos történelmi esemény lesz, és nem csupán generációs élmény (mint például a 15-29 évesek körében a klímaváltozás), hiszen időseket és fiatalokat egyaránt érint a helyzet. Nincs más választásunk, minthogy tanuljunk belőle. Ez a tanulási folyamat két szinten zajlik, van egy múlandó, szinten tartó tanulás, ilyen például a digitális felzárkózás, mely során új platformokat sajátítunk el a home office és a digitális oktatás kivitelezhetősége érdekében. 

Aztán ott a mélyebb tanulás is, ami abból adódik, hogyan küzdünk meg a helyzettel. Rájövünk, hogyan azonosíthatjuk, mit is érzünk pontosan kihívás esetén, elsajátíthatjuk a reális tervezés mikéntjét, és újra elkezdhetünk gondolkodni azon, mit jelent a másik ember. Megtanulhatunk felelősséggel tartozni úgy, hogy közben távol maradunk. Az elmélyültség időszakaként írja le ezt a kutató. 
Ne tévesszük szem elől a lényeget!

Már most tisztán látszik, hogy rájöttünk, mi az igazán fontos: az idősebbek igyekeznek megbarátkozni a digitális platformokkal, hogy minél többet beszélhessenek a családtagjaikkal, a fiatalabbak pedig nap mint nap hazatelefonálnak, hogy érdeklődjenek a szeretteik hogyléte felől. 

A kommunikációkutató a beszélgetés során hasznos tanácsokat is megosztott a nézőkkel a karantén idejére vonatkozóan, ezek közül a két legfontosabb, hogy napi szinten beszéljünk a gyerekeinkkel, a kikapcsolódást pedig lehetőleg ne egy képernyő jelentse.