Ismeretterjesztő
Tények és tévhitek a kínai piacokról: nem a szegények vásárolják az egzotikus húsokat
2020.04.14. I 20:19
Feltételezések szerint egy vuhani piacról indult pusztító útjára az új koronavírus járvány, így nem meglepő, hogy a globális járványhelyzet kialakulása óta egyre több tévhit és félreértés kering a kínaiak étkezési szokásairól. Sokan például úgy tudják, hogy a szegényebb rétegek fogyasztják az egzotikus állatok húsát, de Dr. Salát Gergely szerint szó sincs erről. A pszichológus, egyetemi docens az Egyenlítő – Home Office vendégeként a vadállat-kereskedelemről, a kínai piacokról és a koronavírus-járvány okozta helyzetről beszélgetett Rideg Richárddal.
Kínában alapvetően nincsenek tabuk az étkezés terén, de ez nem azt jelenti, hogy bármit megesznek az ott élők - magyarázta Dr. Salát Gergely. Észak-Kínában nem jellemző, hogy olyan állatokat fogyasztanának az emberek, amit mi, európaiak nem, Dél-Kínában viszont valóban sokféle élőlényt feldolgoznak. Az egzotikus állatok húsát árusító piacok a közhiedelemmel ellentétben nem a szegényebb réteget, hanem a gazdagabb vásárlókat szolgálják ki. A tobzoska leves vagy a cibetmacska pörkölt például igencsak drága ételnek számít. Élve, holtan, félholtan árulnak ilyen és ehhez hasonló, rossz körülmények között tartott állatokat egy-egy nagyobb város piacán. Itt nemcsak állat találkozik emberrel, hanem a különböző állatfajok is érintkeznek egymással, így könnyen elszabadulhatnak új vírusok.

Mi az oka annak, hogy a kínaiak mindenféle állatot megesznek?

A túlnépesedés miatt kulturális hagyománnyá vált a különböző állatfajok fogyasztása. A problémát mégis inkább a higiénés körülmények okozzák. A szakértő szerint a 2002-2003-as SARS-járvány óta nem sok változás történt: akkor ugyan egy időre betiltották a vadállat-kereskedelmet, de mivel az említett piacok sok ember számára nyújtanak megélhetést, plusz az a réteg hozza a szabályokat, amelyik előszeretettel vásárol különleges húsokat, így minden maradt a régi.

Nem a piacokat tiltották be, hanem a vadállat-kereskedelmet

A szakértő szerint nem maguk a piacok problémásak, hanem maga az állatkereskedelem, ugyanis ezeken a helyeken nem csak húsféléket árulnak. Maga a vadállat-kereskedelem van szabályozva jelenleg, nem a piacok üzemeltetése. Az illegálisan árult vadállatok egyébként többnyire tenyésztelepekről származnak, azaz egy teljes iparág épül köréjük.

A Kínából érkező számadatok valósak?

A szakértő arról is beszélt, hogyan zajlott Kínában a járvány két szakasza, és meddig próbálták eltusolni a helyzetet helyi vezetők. A pszichológus arra is kitért, hogy a halálozási adatok könnyen pontatlanok lehetnek, de ennek oka valószínűleg nem a szándékos csúsztatás: