Környezet
Az állatvilág nem pihen: a természetfilmesek munkája a koronavírus-járvány alatt
2020.04.13. I 21:52
Bárány Róbert műsorvezető Tóth Zsolt Marcell természetfilmessel és Bilek Ferenccel, a Filmdzsungel Stúdió gyártásvezetőjével beszélgetett az Egyenlítő – Home Office legújabb adásában arról, hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány a munkájukat. A filmes duó arról is mesélt, jelenleg milyen állatokról készítenek felvételeket.
A Biharugrán található, Romániával határos halastó-rendszer mellől jelentkeztek be online Robi vendégei. Szerencsére az ő munkájuk nem szűnt meg, ugyanis az emberektől távol, a természetben dolgoznak. Nem is lógathatnák a lábukat, hiszen a természet sem pihen. A természetfilmezésben február végétől június végéig tart a főszezon, ez az időszak rendkívül fontos, ugyanis ilyenkor bújnak elő a növények, zajlik a párválasztás, az utódnevelés, harcolnak a hímek, tehát aktív a természet. 

Hogyan befolyásolja a munkájukat a járvány?

A csoportos munka háttérbe szorul, az irodájukban maximum 2 ember tartózkodhat, és naponta fertőtlenítik a helyiségeket. Mivel bizonyos műsorkészítési feladataik személyes kontaktust igényelnek, ezekkel nem tudnak haladni, de távvezérelt kamerákkal akár otthonról is tudnak forgatni, vagy élőben, lesből filmezik a természetet – ilyenkor külön autóval érkeznek a helyszínekre, és amennyire lehet, távolságot tartanak egymástól a stábtagok.

Milyen állatokat figyelnek meg?

Jelenleg két kamerájuk van kint a Visegrádi-hegységben egy vándorsólyom fészeknél, a Bükk-hegységben pedig békászó sas fészket vesznek. Utóbbi kényes faj, csak körülbelül 15 pár él belőle az országban. Fontos kiemelni, hogy ez az első alkalom, hogy Magyarországon sikerült bekamerázni a fészküket. 

Egy természetfilmes napirendje

A természetfilmes duó azt is elárulta, hogy telik egy átlagos napjuk. A koránkelés alapvető, de az időjárás és a cipekedés is gyakran megnehezíti a dolgukat, nem is beszélve az akár több, mint 10 órás etapokról, amiket várakozással töltenek – van, hogy napokig eredménytelenül: