Ismeretterjesztő
Ha egy vírus mutálódik, az nem féltetlenül jelent rosszat
2020.04.10. I 18:00
A mutáció genetikai változást jelent, ami a vírus esetében sem jelent feltétlenül rosszat. Dr. Rusvai Miklós az Egyenlítő - Home Office adásában tisztázta, milyen mutációi lehetnek a koronavírusnak. A víruskutató elmondta, már most hatalmas szerencséje volt az emberiségnek, hiszen akár agyvelőgyulladást vagy magzatkárosodást is okozhatott volna a vírus.
A mutáció szó szerinti fordításban változást jelent. Amikor mutációról beszélünk, akkor genetikai változásról van szó – ismertette a fogalmat a víruskutató. 

Az már egy mutáció következménye, hogy a vírus átterjedt az állatról az emberre. De megváltozhat az is, melyik szervünket betegíti meg. A koronavírus a változékonyabb vírusok közé tartozik, ugyanis ennek a vírusnak a genetikai információja RNS. A DNS-sel ellentétben az RNS-ben a hibajavító mechanizmus nem működik, ezért lehet gyakoribb a mutáció az RNS vírusok esetében - magyarázta Dr. Rusvai Miklós.

A vírus mutációjáról nem beszélhetünk feltételes módban, hiszen már többféle változatát is izolálták Magyarországon. Sőt, az is felmerült, hogy egy egyénben a vírus többféle változata is jelen van.

Milyen lehetséges mutálódásai lehetnek a vírusnak? 

-        megszelídül és felszámolja önmagát, mert betegséget nem fog okozni
-        nem szelídül meg, itt marad mindaddig, míg nem tudunk vakcinával védekezni ellene 
-        megvadul a vírus, még sokkal patogénebb lesz

Ugyanakkor Dr. Rusvai Miklós megjegyezte, már most szerencséje van az emberiségnek, hiszen ez a vírus okozhatna agyvelőgyulladást vagy magzatkárosodást is. A mutáció tehát nem feltétlenül jelent rosszat. A víruskutató azt is elmagyarázza a videóban, hogyan és miért mutálódnak a vírusok: