Ismeretterjesztő
Koronavírus-kihívás: A fiatalok szándékosan fertőződnek meg
2020.04.09. I 18:00
Tömegközlekedési eszközök kapaszkodóit, jegyautomatákat és repülőgépek vécédeszkáit nyalogató fiatalok videóival van tele az internet. Terjed ugyanis a koronavírus-kihívás, melynek keretében a fiatalok szándékosan megfertőződnek a vírussal, hogy utána közösségi felületeiken számolhassanak be mind a megfertőződésről, mind a betegségről. Az Egyenlítő - Home Office adásában Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus, család-pszichoterapeuta beszélgetett a témáról Rideg Richárddal.
A korona-kihívás keretein belül fiatalok arra vállalkoznak, hogy szándékosan megfertőződnek a koronavírussal. Mindezt úgy teszik, hogy a tömegközlekedés során a kapaszkodókat nemcsak megfogják, de meg is nyalják. Egy másik felvételen pedig az látható, ahogy egy fiatal lány megnyalja egy repülőgép vécédeszkáját. Miután megfertőződnek, közzéteszik pozitív tesztjeiket a közösségi oldalaikon, és beszámolnak a betegség során szerzett tapasztalataikról. 

A szakértő szerint ez az új kihívás részben annak köszönhető, hogy időnként maguk a sztárok is hátrányos helyzetbe hozzák magukat, hogy utána erről a nyilvánosság előtt beszélhessenek. Van olyan, aki pont ezért mérgeskígyóval maratta meg magát, vagy épp Szibériában fagyoskodott. 

Aki ilyet tesz, ismertséget és egy kis figyelmet szeretne szerezni. Hiába nyilvánvaló, hogy butaság az egész, mégis sokan megnézik ezeket a felvételeket. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a kihívás terjedését, fontos, hogy beszéljünk a témáról.
Ha egy fiatalabb korú gyerek meglát egy ilyen videót, el kell neki magyaráznunk, hogy az ilyesmi balgaság és veszélyes a videó készítőjére nézve. Rögtön szolgáltassunk egy ellenpéldát is, ami értéket képvisel: például ilyen az, amikor apa és fia együtt barkácsol. 

Szülőként oda kell figyelnünk a gyerekeink közösségi oldalaira is! Ugyanis, ha a fiatalok azt látják, hogy az általuk követett „sztárok" végrehajtották a korona-kihívást, bennük is felmerülhet, hogy utánuk csinálják.