Ismeretterjesztő
Izgalmas új kutatás: A kutyák értik a szavainkat?
2020.04.08. I 19:23
A békák után az Egyenlítő - Home Office legújabb adásában a kutyák kaptak kiemelt szerepet. Rideg Ricsi ezúttal Dr. Boros Mariannát, az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos segédmunkatársát látta vendégül virtuálisan, hogy megtudhassuk, milyen fontos eredményeket hozott az egyetem legújabb kutatása arról, hogyan dolgozzák fel a kutyák a beszédet.
Korábbi agykutatások bizonyították, hogy a kutyák képesek feldolgozni az ismert hangsorokat, ezek jelentését, valamint a hangsúlyt is. Az ismert szavak, például a dicsérő szavak fontosak nekik, ezeket felismerik és meg tudják különböztetni a neutrális, nem dicsérő szavaktól, tehát bizonyos elemeit képesek feldolgozni a beszédnek. A legújabb eltés kutatás során fMRI vizsgálatot végeztek kutyákon, és arra keresték a választ, hogyan különbözteti meg az agyuk a beszélőt és a beszédhangokat, és ezek feldolgozása az agyban elkülönül-e. 

Hogy néz ki egy ilyen vizsgálat?

Olyan családi kutyákkal dolgoztak, amiket megtanítottak a gazdáik arra, hogy 8-10 percig mozdulatlanul hasaljanak. Ennek a célja az, hogy MR gépben tudják vizsgálni az állatokat a kutatók. Rövid, értelmetlen szavakat játszottak le nekik. Ezeket először ugyanaz a személy mondta, majd több különböző beszélő. A kutyák agya észlelte a különbséget, nem az elsődleges hallókéreg, hanem - az emberekhez és a majmokhoz hasonlóan - egy magasabb szintű agyterület volt érzékeny arra, hogy kibeszél. Egy másik tesztben a lejátszott szavak vagy ugyanazok voltak, vagy különböztek egy-egy hangban, ezúttal egy agyterület sem észlelte a különbséget.

Az összesített eredmények

Azt már biztosan tudják, hogy a kutyák hang alapján képesek kiválasztani a saját gazdájukat. Hogy más személyek hangját is felismerik-e (a konkrét személyt tudják-e társítani hozzájuk), az egyelőre kérdéses, de az biztos, hogy a különböző személyek hangját el tudják különíteni egymástól. Azt ezúttal nem sikerült kimutatniuk az eltés kutatóknak, hogy a beszédhangokat is meg tudják különböztetni a kutyák, de korábbi viselkedéses kutatások ezt már igazolták. 

Összegezve arra jutottak, hogy a kutya számára fontosabb, hogy ki beszél hozzá, mint az, hogy mit mond az illető.