Ismeretterjesztő
Csuja Imre, Pokorny Lia és más művészek az otthoni oktatásért
2020.04.08. I 18:15
A koronavírus járvány alapjaiban változtatta meg az oktatási rendszer struktúráját, egyről a kettőre digitális alapokra helyeződött a tanítás. Hazánk művészei úgy döntöttek, hogy Bíró Kriszta színésznő kezdeményezésére segítő kezet nyújtanak az online térben a pedagógusok számára. Versek, novellák és regények felolvasásával népszerűsítik az olvasást ebben a nehéz időszakban. Rideg Ricsi a Művészek az Otthoni Oktatásért mozgalom megálmodójával beszélgetett a sikeres irodalmi projektről.
A mozgalom egy közösségi oldalon megosztott poszttal indult Bíró Kriszta részéről, amit Fullajtár Andrea színésznő közzétett egy tanárok számára létrehozott csoportban, ahol az oktatók arról beszélgetnek, hogyan tehető eredményessé és gördülékennyé a digitális oktatás. Ezt követően Ézsöl Andrea projekt menedzser, Kleb Attila fotográfus, a GetCloser Concerts művészeti vezetője, Seres Tamás rendező és Vető Balázs, a Fisherman’s ügynökség ügyvezetője is csatlakozott a projekthez, valamint számos művész jelezte, hogy szívesen segítené a csapat munkáját. Így is lett, mostanra 210 videó érhető el a MOTTO honlapján, olyan kiemelkedő színművészek közreműködésével, mint Gálvölgyi János, Csuja Imre, Pokorny Lia, Ónodi Eszter és még sokan mások.
Nem teljes könyveket olvasnak fel, mert nem a diákok helyett, hanem a diákoknak olvasnak fel, tehát a művészek célja az érzékenyítés: 

„Ha mondjuk adott esetben az Egri csillagokból valaki izgalmasan tud felolvasni egy fejezetet, akkor lehet, hogy az kedvet csinál egy diáknak ahhoz, hogy az egészet elolvassa”

 - mondta Kriszta, aki nagyjából napi 10 órát dolgozik a mozgalomért, és nagyon élvezi, hogy segíthetnek a diákoknak. Bízik benne, hogy egy olyan gyűjteményt sikerül megalkotniuk, amit a járvány után is használni tudnak majd a tanulók. A színésznő szerint amellett, hogy olvasni jó, egy másik fontos üzenete is van a videóknak: aki teheti, maradjon otthon. A színészek is így cselekednek, a saját otthonukban, a saját telefonjukkal rögzítik a felvételeket.

Az Egyenlítő műsorvezetője Csuja Imrével is beszélgetett, aki az elsők között csatlakozott Babits Mihály: Jónás könyve című elbeszélő költeményével. A videót már közel 30 ezren hallgatták meg a legnagyobb videómegosztó portálon. A mi kis falunk színésze az elmúlt hetekben Ady-verseket, meséket is felolvasott és egy hangos könyvet is készített. A járvány előtt iskolákba is járt verseket mondani, azt mondja, tapasztalatai alapján nem kell bizonygatnia, hogy bízik a fiatalok költészet iránt való kíváncsiságában.

A színművész előadásában itt hallgathatod meg Babits Mihály művét: