Életmód
Tálalva a természetvédelem - 10 lépés a zöldebb vendéglátás felé
2020.04.07. I 08:12
Most, hogy a koronavírus járvány nem csak a Föld populációjának egészségét, de a globális gazdaság számos szektorát csődközeli állapotba lökte, a vendéglátóipar különösen nehéz helyzetbe került. A Kristóf’s Kitchen eseményeken évek óta felelősségteljesen csökkentjük a hulladéktermelést: a fesztiválszezon során, és kitelepüléseinkkor minden esetben ehető, korpából készült tányérokat, és zöld tisztítószereket használtunk, ám eljött az ideje, hogy mindannyian, akik étkeztetéssel foglalkozunk még komolyabban vegyük a bolygónk és a környezetünk jólétét.
Jómagam kötelességemnek érzem, hogy – bármennyire élvezem is a sütés-főzést -, minden héten legalább egyszer rendeljek azoktól az éttermektől, amelyek egész évben gondoskodtak rólam, most viszont kizárólag házhoz szállítást vállalhatnak. A kevés talpon maradt gasztrokatona támogatása kellemes kötelezettség – ám a megszaporodott elviteles dobozok, flakonok, és csomagolások kíméletlenül mérgezik a Földünket, így ezekben az időkben a szokásosnál is aktuálisabb öko-barát termékekre, és megoldásokra váltani. 
 
1.    Ahogyan van felelős arra, hogy előkészítse a rendeléseket, vagy arra, hogy leszámolja a kasszában lévő pénzt, sokat segít, ha kijelölt dolgozó foglalkozik a szemétcsökkentéssel, és a "zöld-megoldásokkal". Ha nincs anyagi keret arra, hogy teljes munkaidőben dolgozzon a cégnél egy zöld-felelős, lehet hetente választani a dolgozók közül, ahogy anno suliban a heteseket. Mindez motiválja majd a csapatot, és segít az öko-edukációban. 
 
2.    Bár egyértelmű, hogy azonnali eredményekre vágyunk, ha kapkodni kezdünk, csak még nagyobb lesz a káosz, és sem anyagilag, sem a cél szempontjából nem érünk el eredményeket. Egy házat sem a tetőcserepekkel kezdünk építeni – így egy hét általános működés során érdemes pontosan feltérképezni, hol, hogyan keletkezik a legtöbb szemét az étteremben, és e szerint építeni prioritáslistát.
3.    A közhiedelemmel ellentétben a menü nem lesz sem szegényebb, sem cikibb attól, ha alkalmazkodik a maradékok higiénikus felhasználásához – a zöldségek főzővízéből készülhet leves, a burgonya és édesburgonya, sárgarépa héja szenzációs ropogósként kisütve, a hüvelyesek főző, vagy konzervleve keményítőtartalmuk miatt csodás szószok és öntetek készítésére. 
 
4.    A szelektív hulladékgyűjtés hatalmas lépés ugyan, de önmagában még nem elég, ha nem gondoskodunk róla, hogy megfelelő helyen landoljon a szemét. Sokan nem tudják, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot olcsóbban szállítja el a közterület-fenntartó, mint az általános szemetet. 
 
5.    A nejlonba és műanyagdobozokba csomagolt zöldségek, magvak, gabonák és hüvelyesek helyett Föld-barátabb megoldás rekeszekben, textil, vagy papírzsákokban érkező alapanyagokat vásárolni – ma már több hulladék- és csomagolásmentes bolt és farm létezik, melyek közül sokan kiszállítást is vállalnak. 
 
6.    A búzakorpából, vagy cukornádból, esetleg összepréselt levelekből készült elviteles dobozok még a PLA, azaz kukoricából készülő, egyébként lebomló dobozoknál is gyorsabban bomlanak le, de a legjobb megoldás még mindig az újra és újra felhasználható doboz, mely vagy az árba kalkulálva a vásárlónál marad, vagy egy összefogás projekten keresztül visszajut a konyhára, például a következő rendeléskor. 
 
7.    Vásárláskor és rendelésnél érdemes figyelni az öko-címkéket, ám nem minden az, aminek látszik. A megbízható védjegyek listája fellelhető a Felelős Gasztrohős oldalán, akik egyébként Fenntartható Vendéglátóhely minősítést adnak ki azoknak, akik eleget tesznek a közös környezetünkért.
8.    Ha vegán, akkor környezettudatos? Ha bio, akkor egészséges? Ha helyi termelésű, akkor szezonális? A válasz – sajnos – ennél bonyolultabb. Tény – a húsipar a legszennyezőbb élelmiszeripari ágazat a bolygónkra nézve – ugyanakkor ha több ezer kilométert utazik egy felhasznált zöldség, az bizonyosan nem környezetbarát. Éppen ezért a legszerencsésebb, ha helyi termesztésű, szezonális, növényi alapú ételekkel dominálnak az étlapon. 
 
9.    Nemcsak az alapanyagok és elviteles dobozok, de a tisztítószerek kiválasztása is sokat nyom a latba: a környezetbarát termékek mellett – ahol csak a szabályozások engedik – használjunk természetes anyagok felhasználásával készült, lebomló szereket, lehetőleg újrahasznosított, vagy lebomló csomagolásban. 
 
10.    Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban itt az összefogás ideje – akik eddig konkurenciaként tekintettek azokra, akik az ő cégükhöz, projektjükhöz hasonló szolgáltatásokat ajánlottak most jobb, ha harcostársként, egymást, és a közös célt segítő partnerként tekintenek egymásra. Megosztani másokkal, hogyan teszünk nap mint nap kicsit, vagy sokkal többet a Földért nem titkos vállalati információ kiadása, hanem mindannyiunk felelős, és fontos feladata.
Ez az iránymutatás elindíthat minket a környezetvédelem és a kulinária találkozásának ösvényén, de maga az utazás sosem ér véget. Az erőfeszítéseket személyesen is nagyra értékelem – így a 100% növényi alapú ételeket is kínáló, öko-tudatos, házhoz szállítást, vagy elvitelopciót kínáló éttermeket hétről hétre listázom a CookOuting by Kristóf & Nimi Facebook blogon, és Insta-story-kban is megosztom elkötelezett munkájuk édes gyümölcseit. Mert hiszem, hogy mindannyiunk érdeke, hogy ne kelljen választanunk a kényelem és a környezettudatosság között.

Steiner Kristóf írása

Fotók: Nimrod Dagan