Ismeretterjesztő
Magyarország nyárra lehet túl a koronavírus első hullámán
2020.04.06. I 18:00
Száz évvel ezelőtt a spanyolnátha söpört végig a világon, amely legalább húszmillió emberéletet követelt. Sokan ehhez a járványhoz hasonlítják a koronavírust. Hogy van-e bármilyen hasonlóság a járványok között, arról Dr. Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár beszélt az Egyenlítő – Home Office adásában. Emellett elmondta, Magyarország nyárra lehet túl a koronavírus első hullámán, ősszel viszont számíthatunk a másodikra. A megoldást jelentő vakcinára még legalább egy évet kell várnunk.
A koronavírus egy zoonózis, tehát állatról terjedt át emberre. Erről korábban beszélt a víruskutató az Egyenlítőben, az adásrészletet IDE KATTINTVA lehet visszanézni. 

A jelenlegi vírus neve: SARS-2, amely közeli rokona a 2000-es évek elején, a Távol-Keleten megjelent SARS-1 vírusnak. A COVID-19 pedig a betegséget jelöli – tisztázta az elnevezéseket Dr. Rusvai Miklós. 

Hasonlóságok a spanyolnátha és koronavírus között

-        újonnan megjelent vírus, ami vélhetően állatról terjedt át az emberre 
-        a vírus új – mivel az ember még nem találkozott vele, fokozottan érzékenyek vagyunk rá
-        az előző pontból következik, hogy viszonylag nagy a mortalitás 
-        nincs ellene vakcina

Ahogy korábban az influenza ellen, úgy most a koronavírus ellen sem tudunk vakcinásan védekezni, így ki kell várni azt a 1,5-2 éves periódust, amíg a Föld lakosságának jelentős része átesik a fertőzésen, és védettséget szerez a vírusfertőzés ellen. A spanyolnáthánál ez 2-3 év volt, jelen esetben ez kevesebb lehet – magyarázta Dr. Rusvai Miklós. 

A víruskutató beszélt arról is, hogy a fejlettebb orvostudománynak köszönhetően, és azért, mert az emberek időben tájékoztatva lettek, és be is tartják a szabályokat, vélhetően nem lesz olyan magas a halálozási arány, mint a spanyolnátha esetében. 

Nagy valószínűséggel itt is lesz egy leszálló ág, jelen esetben még néhány hónapra van szükség, hogy a járvány alábbhagyjon. 

Magyarország nagy valószínűséggel június-júliusra lesz túl az első hullámon. 

Ősszel, ha beköszönt a kedvezőtlen időjárás, újra előtörhet a járvány. A vírus itt marad, és az emberek egy bizonyos százalékában fertőzést fog előidézni, elképzelhető, hogy látványos betegségek nem lesznek, de szórványos, akár tünetmentes fertőzések rendszeresen elő fognak fordulni. 

Mindaddig nem várható megoldás erre a helyzetre, míg az első vakcina, ki nem jön

-        jelentette ki Dr. Rusvai és hozzátette, várhatóan jövő tavaszra, nyár elejére készül el.

A járványtani logika szerint a második hullám jóval kisebb lesz, mint az első. 

Hogyan ússzuk meg ép bőrrel?  Mire figyeljünk?

-        rendszeres kézmosás
-        a nagy érintési felületek gyakori tisztítása, fertőtlenítése
-        Dr. Rusvai Miklós, ha elhagyja a házat, mindig visel maszkot – és ezt javasolja másoknak is

Látható, hogy eddig Magyarországon a leglaposabb a járványgörbe. Az a cél, hogy nagyszámú eset hirtelen ne zúduljon rá az egészségügyre. Ami még fontosabb: nem léptünk még át a tömeges megfertőződések szakaszába. Eddig nem volt olyan ország, amely az első megbetegedéstől számított 30. napon még nem lépett volna be a tömeges megfertőződések szakaszába. A víruskutató kiemelte:

minden nap, amit nyerünk, a mi kezünkre játszik.