Ismeretterjesztő
Izgalmas kutatás: miért születik egy családba több lány- vagy több fiúgyermek?
2020.04.04. I 00:57
Mit jelent az ivararány manipuláció? Miért valószínűsíthető, hogy a koronavírus járvány után több lánygyermek fog születni? Dr. Rosivall Balázs többek között ezeket a kérdéseket válaszolta meg az Egyenlítő-Home Office legfrissebb adásában, valamint az ELTE izgalmas új projektjéről is mesélt.
Elsőre azt gondolnánk, 50-50 százalék az esély arra, hogy fiú vagy lány baba szülessen egy családba, de ez koránt sincs mindig így! Itt kerül képbe az ivararány manipuláció, amit Dr. Rosivall Balázs eltés kutatócsoportjával vizsgál. Korábban csak madaraknál figyelték meg ezt a jelenséget, de tavaly májusban egy humán projektet is indítottak. A csapat saját adatokkal dolgozik, amiket egy anonim kérdőív segítségével gyűjtenek be. Hogy milyen információkra van szükség egy ilyen vizsgálathoz, az az Ivararány Projekt honlapján megtekinthető. A kutatók minden kitöltést örömmel fogadnak! Lássuk, pontosan miről is van szó!

Mit jelent az ivararány manipuláció kifejezés?

„Egy olyan jelenség, amikor az utódok neme nem véletlenszerűen alakul, hanem valamelyik ivar többségbe kerül a környezeti körülmények vagy a szülői tulajdonságok függvényében” 

– magyarázta az egyetemi adjunktus.

„Az az ivar kerül többségbe, amelyik nagyobb előnyt biztosít adott körülmények között"

 - tette hozzá. Azt is megtudhattuk, hogy például a stressz vagy a családok jóléte is befolyásolhatja az utódok nemét:
Dr. Rosivall Balázsék kutatásának elsődleges célja, hogy megvizsgálják, előnyös irányba változik-e az ivararány, azaz növeli-e a szülők rátermettségét, vagyis több unokájuk lesz-e ennek hatására, vagy sem.

Robi kíváncsi volt arra is, vendége szerint látszik-e majd az ivararányokon a mostani koronavírus helyzet. Az Ivararány Projekt vezetője úgy gondolja, jó esély van erre, ugyanis „a stresszhelyzetek általában a lányok felé eltolt ivararányhoz vezetnek":