Ismeretterjesztő
Prevenciós célú magyar gyógyszert fejlesztenek az új koronavírus ellen
2020.04.03. I 18:42
Meddig tart egy koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztése? Létezhet olyan korábban előállított készítmény, ami hatásos lehet a COVID-19 ellen? A pénteki Egyenlítő Home Office első beszélgetése Bárány Robi és Dr. Kacskovics Imre között zajlott a koronavírus elleni hazai gyógyszerfejlesztés jelenlegi állásáról. 
Robi első körben arról kérdezte az ELTE TTK Immunológiai Tanszékének vezetőjét, mi a cél a magyar készítmények fejlesztésével: a prezenció vagy pedig a tünetek kezelése. A professzor elmondta, hogy mivel a vírus általában a tüdőszövet sejtjeiben szaporodik el, ebben a fázisban még érdemes arról beszélni, hogyan lehet akadályozni a vírus sejtbe jutását. Az általa vezetett csapat egy ilyen gyógyszeren dolgozik. Ellenben világszerte készülnek olyan készítmények is, amik a vírus szaporodását már a sejten belül gátolnák, és kísérleteznek olyan megoldásokkal is, amik a tünetek enyhítésére irányulnak, például a tüdőben keletkező gyulladást csökkentenék.

Magyar fejlesztésű gyógyszer készítése a koronavírus ellen

A Dr. Kacskovics Imre és csapata által fejlesztett gyógyszermolekula prevenciós célú, a vírus sejtbe jutását akadályozná. Az ACE2 fehérje mesterséges úton történő bejuttatásán dolgoznak: ez egy emberi fehérje, ami a vérnyomásunk szabályozásában is fontos szerepet játszik – ez köti meg a COVID-19-et. A kutatók nem vakcinát készítenek, hanem egy nagy molekulájú gyógyszert, aminek a tervezett kiürülési ideje akár hetekig, hónapokig is tarthat, ezalatt véd a vírusfertőzés ellen. A professzor leszögezte, hogy nem az ő eredeti ötlete alapján, hanem egy külföldi tudományos publikáció felvétése nyomán indult el a kutatás.

Leghamarabb mikor készülhet el a gyógyszer?

A szakember szerint legszerencsésebb esetben is 1,5 év a gyógyszer előállításának ideje, ebbe beletartozik a tesztidőszak is. Ezután klinikai vizsgálatsorozat következik, amely, ha sikeres, a hatósági engedélyeztetés még hátravan. A készítmény nem gyógyszertárakban lesz beszerezhető, hanem kórházakban fecskendezik majd be az alanyoknak.

Létezik olyan meglévő gyógyszer, ami felveheti a harcot a COVID-19-cel?

Robi arra is kitért, lehetséges-e, hogy már létezik olyan korábban kifejlesztett gyógyszer, ami képes legyőzni a koronavírust. A Dr. Kacskovics Imre válasza, valamint a teljes beszélgetés itt tekinthető meg: