Ismeretterjesztő
Gasztropszichológia: mindennek van lélektana, az evésnek is
2020.04.02. I 11:27
Az Egyenlítőben Bárány Robi vendége ezúttal Dr. Forgács Attila gasztropszichológus volt, aki kezdésként elmesélte, hogy mindennek van pszichológiája, így az evésnek is, de a '80-as évek közepén a világ legnagyobb gasztronómiai könyvtárában mégsem talált 44 ezer könyv közül egyet sem, ami ezzel a témával foglalkozott volna.
A vendég elmondása alapján a gasztropszichológia annyira új tudomány, hogy tudomása szerint ő találta ki és nevezte el az evés lélektanának vizsgálatát.
 
A gasztropszichológia nemcsak az evészavarokkal foglalkozik, hanem az evéssel általánosságban. A vendég által írt, „Az evés lélektana” című könyvet is bemutatták, Attila szerint a borítón látható Willendorfi Vénusz ékes bizonyítéka, hogy ugyan csak 50 ezer éve beszélünk, de már 350 ezer éve kövér embereket jelenítettünk meg a művészetben, ez a szobor ugyanis nemcsak a termékenységet szimbolizálja, hanem vágyteljesítő szimbólum is, ami a bőségre utal.
 
A beszélgetés során szó esett arról is, hogy Magyarországot az elmúlt években a világ legkövérebb nemzetei között jegyzik. Tisztázták, mi a globesity, vagyis a Föld tömeges elhízása, és milyen a fogyasztói civilizáció testi leképződése.