Ismeretterjesztő
Ahogy most élünk, úgy problémát jelenthet a túlnépesedés
2020.03.27. I 18:00
Korunk egyik legfontosabb témája került az Egyenlítő vita asztalára, vagyis a túlnépesedés. A témát különböző aspektusokból is körbejártuk és a vendégek véleménye már az első kérdésnél különbözött. Bárány Robi Timár Gábor geofizikussal, Nagy Gergely teológus, lelkésszel és Keleti Arthur kibertitok jövőkutatóval beszélgetett arról, mekkora problémát jelent a túlnépesedés. 
Timár Gábor szerint, ahogy most élünk, úgy problémát jelent a túlnépesedés. Minden technológiai szinthez tartozik az a népesség, ahol az nemcsak fenntartható és meg is bír élni, hanem a Földet is olyan állapotban hagyja, hogy több generáció múlva is lakható legyen - magyarázta a geofizikus. 

A Biblia a túlnépesedésről nem beszél – folytatta Nagy Gergely. „Hajtsátok uralmatok alá a Földet” – viszont egy ilyen mandátuma is van az embernek - tette hozzá. A teológus a problémát nem az egyedszámban látja, hanem abban, ahogyan használjuk a bolygót és természeti kincseinket. 

Keleti Arthur sokkal pozitívabban látja a helyzetet, ugyanis úgy fogalmazott: „Én meg úgy gondolom, hogy mindent meg fogunk oldani valahogy.” Ezt mutatja a történelem, ezért vagyunk itt – tette hozzá. A kibertitok jövőkutató szerint az emberek jól érzik magukat, sokasodnak és igen csinálnak közben rossz dolgokat is, de ezeket majd megoldjuk.

Keleti Arthur a technológiában látja a megoldás kulcsát. Sokan viszont éppen ennek az ellenkezőjét vélik, vagyis a technológia miatt van ez a fenntarthatatlan helyzet. 
Timár Gábor úgy véli sokszor az emberek nem is akarnak azért tenni, hogy jobb legyen. A Föld lázas, és ha ebbe az irányba megyünk tovább, nagyon könnyen lehet, hogy a Föld lakosságának az érdemi részének 50 év múlva nem lesz hol laknia - jelentette ki. 

Szükség van-e globális szabályozásra? – tette fel következő kérdését Bárány Robi. Majd néhány másodperc csend után, Nagy Gergely kérdezett vissza, ha lenne is erre szükség, hogyan?

Timár Gábor arra utalt vissza, hogy Nagy Gergely szerint nincs felső határ, a geofizikus viszont elmondta, ez számszerűsíthető, hány ember élhet a Földön kényelmesen. A teológus hozzátette, egyetért azzal, hogy nemcsak szaporodnunk kell, hanem óvni is a környezetet, hiszen ez is hozzátartozik a mandátumunkhoz.