Ismeretterjesztő
Uhu, a csúcsragadozó
2020.03.24. I 18:20
Különleges vendége volt az Egyenlítő keddi adásának, ugyanis egy 23 éves hím uhu is nálunk járt. Természetesen nem egyedül érkezett, vele volt Németh Péter, a Fővárosi Állat-és Növénykert demonstrátora és Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője. Az uhuról kiderült, hogy fogságban akár 40 évig is él, valamint csúcsragadozóként arra is képes, hogy elkapjon egy rókakölyköt. 
Az Egyenlítőben vendégeskedő uhu 23 esztendős, azt lehet róluk tudni, hogy természetes élőhelyükön akár 25 évig is elélnek, fogságban viszont a 40 év sem meglepő. Ami meglepő lehet viszont, hogy a tojók nagyobb méretűek, mint a hímek. A tojók feladata ugyanis a tojások megóvása ragadozóktól, a hímek pedig a vadászatért felelnek.

Az uhuk akár arra is képesek, hogy elkapjanak egy kölyökrókát. Habár inkább éjszakai madarak, azért a csúcsragadozók közé tartoznak. Éjszaka vadásznak, így ilyenkor bármi a zsákmányuk lehet, ami hangot ad ki, ugyanis a hallásuk alapján veszik észre áldozataikat. 
Erdőben viszonylag nehéz észrevenni egy baglyot, ugyanis nagyon jó rejtőszínük van. Téli időszakban viszont érdemes a parkokban nézelődni és főleg a fenyveseket szeretik az erdei fülesbaglyok. 

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője elmondta, az állatkertben vannak bemutatós baglyok, hogy megmutassák a természetes viselkedésüket, illetve mentett állatok is vannak. Az állatkert egyik fontos célja a természetvédelem, amely több területből áll. Az egyik ilyen egység arról szól, hogy a Magyarországon őshonos, vadonélő, védett vagy fokozottan védett állatfajok (pl. az uhu is) azon egyedeit mentik, amelyek emberi segítségre szorulnak. 

A budapesti állatkert tavaly 2201 állatot mentett meg. Az állatok miután már jól vannak, felkészítik őket arra, hogy visszatérjenek a természetbe és, ha ez megvan, csak akkor engedik szabadon őket. 

Végezetül Németh Péter elárulta, a baglyokat a tudás és a bölcsesség szimbólumaként tartják számon, azonban ez nem teljesen van így.  „A
a nagy szemek hátrányára az agyának már nem sok hely jutott”  – mondta a demonstrátor.