Ismeretterjesztő
Zoopedagógia: Házhoz megy a Vadaspark
2020.03.18. I 10:44
Farkas Ádám a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusa ismertette milyen foglalkozások közül választhatnak az óvodák és az általános iskolák alsós osztályai. A zoopedagógia segítségével a gyerekeket állatvédelemre és állatszeretetre is tanítják. A zoopedagógus szerint ezek a gyerekek felnőtt korukban sokkal tudatosabban fognak figyelni környezetük védelmére is.
A Budakeszi Vadaspark zoopedagógusai ellátogatnak ovikba és iskolákba, ahova különböző állatokat is magukkal visznek, hogy megismertessék őket a gyerekekkel. Plüssállatok segítségével tulajdonképpen egy történetet mesélnek el, de az elejétől a végéig belevonva a gyerekeket is. A zoopedagógusok vázolnak egy szituációt, például: tél van és a süninek menedékre van szüksége, a gyerekek pedig ötletelnek hová bújhat a kisállat. 

A zoopedagógus elmondta azt is, sokszor az a kérdés a tanárok vagy óvónők mennyire tájékozottak az állatokkal kapcsolatban. Sokszor kell tisztázni az őz és a gímszarvas közti különbséget. Ez természetesen nemcsak a tanároknak, másoknak is nehéz az agancsok alapján dönteni. Az oktatás során nem a lexikális tudás átadása a cél, hanem a gyerekek szemléletmódjára szeretnének hatni, hogy megszeressenek állatokat. 

Az alábbi videóból kiderül milyen programokat hirdet a Budakeszi Vadaspark és az is, hogy melyik agancs, melyik állathoz tartozik. 
A zoopedagógia feladatai közé tartozik az érzékenyítés is. Farkas Ádám szerint, ha a gyereket már kis korban állatvédelemre oktatják, ők felnőtt korukban tudatosabban fognak ügyelni a környezetvédelemre is.