Ismeretterjesztő
Beszéljünk az űrkataklizmáról!
2020.03.16. I 19:41
Az Egyenlítő vendégei ezúttal Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Zábori Balázs fizikus, űrkutatási mérnök, az Európai Űrügynökség (EASA) voltak, akikkel Rideg Richárd műsorvezető a múltbeli példák mellett az esetleges jövőbeli kisbolygó-becsapódások esélyéről, illetve a védekezés lehetőségeiről beszélgetett.
Ferencz Orsolya elmondása alapján minden nemzetközi űrhivatal, így például az Európai Űrügynökség (EASA) is kiemelten kezeli az ún. "space situation awareness" programot: megpróbálják előre beazonosítani a Földünkre potenciális veszélyt jelentő objektumokat.
 
Zábori Balázs elmondása szerint a megfigyelés különösen nehéz, mert ún. "sötét objektumok"-ról van szó, amelyek azért is nehezen észlelhetőek, mert mindössze néhány 10-100m átmérőjűek, amelyek ugyan kozmikus mértékkel nézve még a porszemnél is kisebbek, Földünkön mégis katasztrófát tudnának okozni.
 
A jelenlegi tudásunk alapján attól, hogy egy észlelt objektum távol van tőlünk, még nem biztos, hogy a Földhöz közel fog kerülni, viszont egészen közel kell kerülnie ahhoz, hogy képesek legyünk meghatározni: be fog-e csapódni vagy nem? Ez után következik a következő kérdés: ha észrevesszük, mit tudunk tenni a kataklizma elkerülése érdekében?
 
A beszélgetés további izgalmas felvetéseiért nézd meg a videót!