Ismeretterjesztő
Extrém sportteljesítmények
2020.03.11. I 18:00
Bárány Robi az extrém sportok biológiai, orvosi hátteréről beszélgetett Dr. Lacza Zsombor kutatóorvossal, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettesével.
Rögtön kiderült, hogy egy sport nem a sportoló orvosi adottságaitól extrém, hanem attól, ahogy azt végrehajtják. Alapvetően nincs kizáró biológiai tényező, csak mindenkinek a saját adottságaihoz illő sportot kell választania.
 
A technikai sportágak fejlődése napjainkban még inkább kinyitja az extrém sportok lehetőségeit, hiszen az eszközök fejlődése nagymértékben segít a technikai sportágak szerelmeseinek a végrehajtásban, jó eredmények elérésében.
 
A különlegesen veszélyes extrém sportok művelői a vendég szerint csak akkor képesek túlélni az akcióikat, ha folyamatosan teljes "flow"-ban vannak. Ez alatt a csúcsra járatott, teljesen kihegyezett érzékszervi és gondolkodási működést értjük.
 
A beszélgetés további részében az extrém sportok tipikus sérüléseiről, az egészségre gyakorolt esetleg negatív hatásokról és a regeneráció fontosságáról is szó esett.