Ismeretterjesztő
Kiberbiztonság, mesterséges intelligencia és ezek jövője
2020.03.06. I 11:41
A körülöttünk lévő világ jelentős részét ma már gépek rakják össze - kezdte a felvezetőjét Keleti Arthur kibertitok jövőkutató, aki nem tartja meglepőnek, hogy az internetes jelenlétünk során folytonosan csak számunkra releváns információkkal találkozunk.
A jövőkutató nem tartja túl veszélyesnek, hogy a Facebook vagy a Google algoritmusai ilyen mértékben befolyásolják az életünket, véleménye szerint az egyén nyitottságán múlik, hogy hajlandó-e tágítani a világképét. A globális platformokon már ma is érezhetően jelen van a mesterséges intelligencia, a finomhangolásokat azonban még emberek végzik, a gépeknek még fejlődniük kell ezen a téren.
 
Megtudhattuk a szakértőtől, hogy a mesterséges intelligenciát működtető algoritmusokat ugyan emberek hozták létre, de döntéseiket a gépek ma már szabadon hozzák. A mesterséges intelligencia árnyoldalai közé tartozik az is, hogy segítségével akár hamis világot is létrehozhatunk. Gondoljunk itt a képek vagy videók manipulálására.
 
A beszélgetés további részében a "fake news" és az adatbiztonság jövőjének kérdéseit is megvitatta Rideg Richárd a szakértővel.