Ismeretterjesztő
A fecskeállományok az összeomlás közelébe jutottak
2020.03.05. I 12:03
Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, a fecskeállományok az összeomlás közelébe jutottak. Mára ugyan javult a helyzet, de ez annak köszönhető, hogy tíz éve tart a fecskék védelmében indított kampány. Ha fecske-és madárbaráttá varázsoljuk kertünket mi is tehetünk értük valamit. 
Az Egyenlítő első felében Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, hogy a fecskeállományok az összeomlás közelébe jutottak. Mára azonban javult a helyzet, ami annak is köszönhető, hogy tíz éve zajlik a fecskék védelmében indított kampány (2010 a fecskék éve volt).
 
Az sem mellékes, hogy ha egy fecske megeszik 1 kg rovart, és hiányzik 2 millió fecske, az  azt jelenti, hogy megmarad 2 millió kg rovar. Ráadásul a klímaváltozással újabb mezőgazdasági kártevő rovarok jelennek meg, így elemi érdekünk, hogy ezeket az állatokat megóvjuk.

Nem szabad elfeledkeznünk a több betegséget is terjesztő szúnyogokról sem, amelyek nemcsak az embereket, de a háziállatokat is veszélyeztetik. Néhány évtizeddel ezelőtt pl. a kutyák szívférgessége még egzotikus betegségnek számított, ma azonban már az év jelentős részében veszélyezteti kedvenceink egészségét.
 
 A jelenlegi vegyszeres szúnyogirtás számos hasznos rovart is elpusztít, ezért különösen fontos, hogy a fecskék természetes módon, ingyen és bérmentve végzik el nekünk a rovarmentesítést.
 
 Az adásból hasznos tippeket kapunk mesterséges madárodú készítéséhez is.